Yücel "Bu Zor Dönemlerde Kooperatifimiz Üretime Ve Hizmete Devam Etti"

S.S. Arguvan Doğal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu Kooperatif başkanı Süleyman Sırrı Yücel tarafından okunarak üyeler tarafından kabul edildi. Bu toplantının kooperatifimize, ortaklarımıza ve ilçemize hayırlı olmasını temenni eder, hepinize bu toplantıya katılımınızdan dolayı teşekkürlerimi sunarım.

Başkan Yücel yaptığı konuşmada "Arguvan ilçemiz, tarım ve tarımsal ürünlerin üretimi üzerine kurulmuş, geleneksel tarım üretimi yapan, ekonomik gelişmelere duyarlı ve ülke sorunlarına ait gelişmeleri yakından sorgulayan ve takip eden insanların yaşadığı bir yerleşim yeridir. Geniş arazilere sahip olan ilçemizin, özellikle doğal organik tarımsal ürünler üretme potansiyeli yüksektir. Bu ürünleri işleyerek ve ambalajlayarak ülke genelinde tanıtımını yapmak, iyi bir pazarlama ağı oluşturarak ürünlerimizi ülke genelinde satmak temel hedefimizdir.

İlçe üreticilerinin tarımsal ürünlerini değerlendirirken, bu işlerin yapılabilmesi için ilçemiz halkına, özellikle de kadınlarımıza istihdam yaratmak önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Kooperatifimiz, bu hedefler doğrultusunda hareket ederek, hem ekonomik kalkınmayı desteklemekte hem de sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmektedir" dedi.

A - GENEL BİLGİ

Arguvan ilçemiz tarım ve tarımsal ürünlerin üretimi üzerine kurulmuş ve geleneksel tarım üretimi yapan, ekonomik gelişmelere duyarlı, ülke sorunlarına ait gelişmeleri yakinen sorgulayan ve takip eden insanların yaşadığı bir yerleşim yeridir.

Geniş arazilere sahip olan ilçemizin, özellikle doğal organik tarımsal ürünleri üretmek, bunu işleyerek ve ambalajlayarak ülke genelinde tanıtımını yaptıktan sonra iyi bir pazarlama ağı oluşturarak ürünlerimizi ülke geneli satmaktır.

İlçe üreticilerinin tarımsal ürünlerini değerlendirirken, bu işlerin yapılabilmesi için insanlarımıza yaratmak özellikle kadınlarımızı istihdam etmektir.

 

Kooperatifin Unvanı

S.S. Arguvan Doğal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

Adresi

Yeni Mah. İnönü Cad. No:10 Arguvan/Malatya

Ticari Sicil Müd. Ve No’su

Malatya      21309

Mersis No:

0074099725600001

İletişim

0(507) 833 44 35

Vergi Dairesi ve No’su

Arguvan Mal Müdürlüğü

 

B – YÖNETİM VE DENETİM KURULU BİLGİLERİ

1 – Yönetim Kurulu
27.05.2022 Tarihinde yapılan Genel Kurul Toplantısında yönetim kurulu üyeliğine seçilen ortakların
27.05.2022 tarihinde 43 no’lu karar ile yaptıkları görev dağılımında;

Süleyman Sırrı YÜCEL

YÖNETİM KURULU BAŞKAN

Kemal ASLANTÜRK

BAŞKAN YARDIMCISI

Özcan ADIGÜZELMAN

BAŞKAN YARDIMCISI

Mustafa ORHAN

MUHASİP

Oykun ADIGÜZEL

YÖNETİM KURULU ÜYESİ

2 – Denetim Kurulu
Aynı şekilde yapılan Genel Kurul Toplantısın da Denetim Kurulu üyeliğine seçilen;

Zeynel ÖZFIRAT

DENETİM KURULU BAŞKANI

Ali ŞAHİN

DENETİM KURULU ÜYESİ

Erdoğan TÜRKYILMAZ

DENETİM KURULU ÜYESİ

 

C – PERSONEL DURUMU

Kooperatifin amacına uygun çalışmalar yapabilmek için, kooperatif bünyesinde işe uygun olarak personel istihdam edilmiştir.
A) Arguvan Doğal Markası ile satılan ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi iiçin dışardan fason işçi hizmeti alınarak, ürünlerimizin üretimi yapılmıştır.
B-) Kooperatif ortaklarına Arguvan’ lı çiftçilere ucuz ve yerinde akaryakıt sunmak amacıyla 05.09.2020 tarihinden bu yana 3 olan personelimiz şuan 4 personele çıkmıştır ve halen çalışmaya devam emektedir.
C-) Personel girişleri; sosyal güvenlik kurumuna bildirimleri süresinde yapılmış ve bu personellere ücretlendirme aylık Ücret Bordrosu hazırlanarak demeleri banka kanalı ile ödenmiştir. Yıl sonları itibariyle personel borcumuz yoktur. 2022 yılında personellere kişi başı aylık 10.000 TL , 2023 yılında kişi başı aylık 14.000 TL maaş verildi.
 


D – DEFTERLERE AİT BİLGİLER

Kooperatifimizin Muhasebe kayıtları, Genel kabul görmüş muhasebe prensiplerine ve tek düzen hesap planı ilkerine göre yapılmaktadır. Mümkün olduğu kadar; Ticari Mal alımları ile yapılan giderler, gider yeri ve gider çeşidi esasına göre ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Hesaplarımız açık, şeffaf ve incelemeye müsait bir şekilde kayıt altına alınmıştır.

DEFTERİN ADI

TASTİK MAKAMI

TASTİK TARİHİ VE NOSU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E – ORTAKLIK İŞLEMLERİ

Kooperatifimizin 31.12.2021 yılı sonu itibariyle ……… ortağımız mevcut iken 2022 – 2023 yıllarında ……. Ortak alınarak ve 4 ortağımızın vefat etmesiyle 2023 yılı sonu ortak sayımız ……
Ortaklık şartlarını taşıyan kişi ve kuruluşlar kooperatife ortak olarak alınmıştır. Ortaklık alımları kooperatif tarafından hazırlanan matbu ‘’ ortaklık dilekçesi ‘’ ve buna ek olarakta yerleşim, nüfuz bilgileri içeren belgeler sunularak değerlendirmeye tabi tutularak, karar defterine oraklığa kabulü yapılarak, ‘’ Ortaklık Defterine ‘’ kayıtları yapılmıştır.
Vefat eden Ortaklarımızdan Güllü Tuncer ve Ekrem Tuncer Hocama Allahtan rahmet diliyorum. İki şahsiyette Arguvanımız için çok değerliydi.

F – YÖNETİM KURULU FALİYETLERİ
            İlçemizin; üretim, pazarlama ve istihdam anlamında ki sorunlarının tespitini yapmak ve bu konulara çözüm üretme anlamında 2018 yılın da hazırlıklara başladık. Yaklaşık bir buçuk sene süren bu ARGE sürecinden sonra 49 Mahalleden yani ilçenin tamamını kapsayan bir kooperatif modelini 2020 yılında resmi olarak Arguvan Doğal Tarımsal Kalkınma Kooperatifini adıyla ilçemize kazandırdık.

            Kuruluşundan sonra hazırladığımız projeleri bir bir faaliyete geçirmeye başladık. İlk sene kooperatif ortaklarından topladığımız paralar ile üreticiden arpa alımları yaparak direk tüketicisi olan besicilere sattık. Bu faaliyeti yaparken de arpa üreticisinin ürünlerini piyasa fiyatının %10 üzerinden alım yaptık. Gene satışları da piyasa fiyatının altından yaparak hem arpa üreten çiftçiye hem de hayvancılıkla uğraşan üreticimize destek olmaya çalıştık.

            Hemen akabinde Arguvan Belediyesi Adalet Bakanlığına ait kullanılmayan eski ceza evinin tahsisini alarak orayı bir üretim merkezine çevirdi. Eski yapının tamamına yakın elden geçirildi birçok duvar ve tavan kaldırıldı ve çatısı yapıldı.
- 3 tonluk Bulgur kaynatma kazanı inşa edildi.
- Yaklaşık bir buçuk dönümlük alan bulgurun kurutulması için hazırlandı.
-  Taş değirmeni yapıldı ve bu değirmenin özellikleri arasında buğdayın temas ettiği tüm yüzeyler gıda standartlarına uygun olarak paslanmaz malzemelerden yapıldı.
-  Gene ceza evinin bir bölümü ambalajlama ve paketleme tesisine çevrildi. İçerisinde ki makine gerekli TSE ve barkodlama işlemine uygun ambalajlı satış yapabilecek özellikte olan bir makine. Bu sayede marketlerde de rahatça satış yapabilmekteyiz.
- Kadınları da üretime dahil edebilmek adına ceza evinin bir bölümü Erişte, Tarhana, Kurutmalık , nohut ve  diğer el emeğiyle yapılacak üretimler için hazırlandı.
- Erişte yapımında kullanılmak üzere Fırın alındı.

Bu üretim merkezinde 6 Kadın 3 Erkek personel olmak üzere sezonluk iş durumuna göre çalıştırılmaktadır.

 

Bu ceza evi Kooperatifimizin üretimini yapacağı bir tesis haline getirildi. Yaklaşık 4 senedir üretimimizin tamamını da burada yapmaktayız. Bu tesisi bizlere kazandıran Arguvan Belediyesine , o dönemki Belediye başkanı Sayın Mehmet KIZILDAŞ’a ve inşasında çalışan Belediye personellerine huzurlarınızda Teşekkürlerimi iletiyorum.

Üreticelerden aldığımız ürünler piyasa fiyatının üstünde alınıyor ve alınan buğdaylar, nohutlar, fasulyeler ve mercimekler bu üretim tesisinde işleniyor ve paketleniyor. Kadın personellerimiz ile yapılan el emeği göz nuru tarhanalar, erişteler ve sebze kurutmalıklarımız gene bu tesiste işlenerek paketleniyor.
 Satışa hazır ürünlerimiz Malatya Büyükşehir’e ait Esenlik marketlerinde , Türkiye geneli Tunceli Ovacık Kooperatifinin bütün satış ofislerinde, online olarak Kooperatifimizin internet sitesinden  ve Arguvan merkezdeki satış ofisimizden tüketicilerle buluşturuyoruz. Satış Fiyatlarında da tüketiciyi koruyarak minimum kar güderek piyasa fiyatlarının altında yapıyoruz.

Gene İlçemizin çok büyük bir sorunu olan ve üreticilerimizin de çok problem yaşadığı bir akaryakıt istasyonu gereksinimi vardı. Bu konuda da gene Belediye ile ortak bir çalışma yapıldı. Arguvan Belediyesi arsa alımı yaptı ve üzerine Akaryakıt İstasyonu inşa etti. Bu akaryakıt istasyonunun işletmesini de Kooperatif olarak biz yapmaktayız. İstasyonu ilk açtığımız sene üreticilere destek olmak anlamında %5 ıskontolar uygulandık. Bu iskontolar sayesinde üreticilerin girdi maliyetleri düşürülmeye çalışıldı. Fakat  İlerleyen yıllarda akaryakıt fiyatlarının çok ani yükselmesi ve kar marjlarının aynı kalmasından dolayı şuan aynı iskontaları yapamamaktayız. Gençleri İlçemizde tutabilmek için 4 genç personel ile akaryakıt istasyonun da hizmet vermekteyiz.

 

            Ortaklarımızın ve üreticilerin kullanabilmesi için ilçe tarım ve ziraat odası ile birlikte Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı  (DAP ) üzerinden projeler ürettik. Ekipman alımı için şimdiye kadar yaptığımız tüm projelerimiz onaylandı ve onaylanmaya da devam ediyor.
Şuana kadar Ekipman parkurumuza; 2 adet 6 şar tonluk katı gübre atma makinası, 1 adet taş toplama makinası ve tırmığı, 1 adet 18 sıralı anıza ekim mibzeri, 1 adet pancar söküm makinası, 2 adet kabak söküm makinası ve 2 adet nohut biçerdöveri kazandırdık. Bu sene ki projemizde onaylandı bütçesi çıktı tedarikçi firmadan gelmesini bekliyoruz. Bu projemiz de İlçemizde ki üretimi teknolojinin nimetlerinden faydalandırabilmek ve ürün kalitesini, verimini ve girdi maliyetlerini düşürebilmek için insansız hava araçlarıyla ilaçmala yapabilmek için Dron Projesiydi. Önümüzde ki günlerde parkurumuza bu aracıda katmış olacağız. Proje destekçilerimiz ilçe tarım müdürlüğüne , Arguvan Ziraat odasına ve personellerine huzurlarınız da teşekkür ediyorum
Parkurumuzda ki araçları Belediyeden aldığımız 2 adet traktörle ve 2 adet personelle çalıştırmaktayız. Piyasa da benzer makinaların çalışma ücretlerinin altında bir fiyatla hizmet vermekteyiz. Makinaları kişilere kira vermeden kendi bünyemizde çalıştırıyoruz. Bunun nedeni hem her traktör çalıştıramayacak, hem her şoför çalıştıramayacak hem de kırılması bozulması durumunda sorumlunun tespitinde zorlanacağımız için böyle bir sistem geliştirdik.

Bu dönem içerisinde mevcut yatırımları geliştirmek ve yeni projeler katarak Arguvan’a yakışan bir kooperatif modeli le yoluna devam edecektir.

 

 

G – BİLANÇO VE GELİR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kooperatiflerde asıl amaç kar olmayı; ortakların her türlü bitkisel, hayvancılık, ormancılık gibi konulardaki üretimi geliştirmek ve ihtiyaçları ile ilgili temin, tedarik, işletme, pazarlama ve değerlendirme faaliyetlerinde bulunmak. Ortakların ekonomik ve sosyal yönden gelişmelerine yardımcı olmak, iş sahası temin etmektir. Ayrıca ortakların ekonomik gücünü arttırmak için tabi kaynaklardan faydalanmak, el ve ev sanatları ile tarımsal sanayinin gelişmesini sağlayıcı tedbirler almaktır.

Tarımsal alanda her türlü verimliliği arttırıcı faaliyetler ve tedbirler alarak ortaklarına menfaat sağlamak esas gaye olarak önümüzde durmaktadır. İleri ki süreçte Ortakların tarımsal faaliyetleri ile ilgili orak kullanacağı araç, gereç, makine ve diğer tarımsal ekipmanları çoğaltarak makine parkurumuzu genişleterek ortakların hizmetine sunacağız.

 

H – SONUÇ

İlk kurulduğumuz sene olan 2020 yılında bildiğiniz üzere covid 19 vakasıyla tüm dünya tanıştı. Birçok üretim ve işleyiş dünya genelinde durdu ve bir kısmı da dayanamayıp kapanmak zorunda kaldı.

Ardından ekonomik kriz çığ gibi büyüyerek bir çok ticareti durdurdu ve tabiri caizse firmaları, işletmeleri yok etti.

Ardından 2023 yılında çok büyük iki depremle bölgemiz büyük darbeler aldı. Gene birçok işletme battı ve kapandı.
Bu süreçler içerisinde Kooperatifimiz çok küçük bütçelerle işlem görmesine rağmen yerinde ve zamanında hamleler yaparak üretimine ve hizmetine devam etmiş ve en az şekilde etkilenmiştir. Şöyle bir bilgi de paylaşmak isterim. Deprem zamanında transfer yolları kapalı ve yakıt alamıyorduk. Hatay ve Mersin yolları kapalı yakıt tankerleri gidemiyordu. Sağolsunlar Belediyemiz, derneklerimiz ve vakfımız Azerbeycan üzerinden 14.500 litreye yakın bir motorinin parasını ödeyerek ilçemize gönderdi. Biz de kooperatif olarak bu gelen hibeli yakıtı parası ile satmadık aynı şekil hibe yaparak tespit edebildiğimiz ihtiyaç sahiplerinin aaçlarına, tüm kamu araçlarına, kaymakamlığa bağlı birimlere, askeriye ye bağlı birimlere, erzak dağıtımına katkı sağlayan araçlara gibi depremden kaynaklı olan iş ve işleyişler için kullandık. O yakıtın parası kadar belki bir bütçe ile kooperatifi yönetmeye çalıştığımız halde gene de ondan her hangi bir kar gütmeden dağıtımını yaptık. Ve hangi araca ne kadar ne zaman yakıt verildi halen fişlerini muhafaza etmekteyiz. Bu süreçte yanımızda olan Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfına ve yöneticilerine huzurlarınız da çok teşekkür ederim.

Tarımsal kalkınma Kooperatifleri içerisinde Kooperatifimizi şuan bölgemizin en iyi kooperatifi haline getirdik. Bölgemiz de işleyiş ve kapasite anlamında şuan ilk sırada. Bir çok platformda Kooperatifimizin tanıtımını yaparak ve ticari alanlar açarak uğraşlar veriyoruz. Tarım bakanlığının Malatya bölgesi için Valilik Başkanlığında İl Teknik Komitesi oluşturuldu. Bu komite; Bölgenin üretim anlamında sınıflandırılması ve geliştirilmesi için veri toplamak ve bu verileri bakanlığa sunmak ve bakanlıktan gelen icraatları takip etmek için oluşturuldu. Bu komite de 16 Kurumdan oluşuyor. Valilik, Büyükşehir belediyesi, İl tarıım Müdürlüğü ve 6 şube müdürlüğü, Turgut Özal Üniversitesi, Devlet Su işleri Müdürlüğü, Kaysı araştırma enstitüsü, Ticaret Borsası, Malatya ziraat odası, Damızlık koyun keçi birliği, Malatya alabalık üreticileri birliği ve Arguvan Doğal Tarımsal Kalkınma Kooperatifinden oluşuyor. Bu da gösteriyor ki kooperatifimiz doğru yolda, doğru işler yapıyor.

Gene Malatya da Ticaret ve sanayi odası bünyesinde Direk Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı Türkiye Odalar ve Borsalar birliği Malatya Genç Girişimciler kurulunda Arguvan Doğal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak yönetiminde yer alıyoruz. Burada oluşacak veya oluşturulacak Genç girişimcileri İlçemizi tanıtarak yatırım çekme amacıyla uğraşlar veriyoruz.

Dört yıllık süreçte projelerimizin bir kısmını gerçekleştirdik. İmkânlarımız dâhilin de üreticilere faydalı işler yaptık. Bundan sonraki süreçte yerel yönetimin desteğini de alarak projeler üretmeye, üretim odaklı, insan odaklı faaliyetlerde bulunmak, ilçemizin büyük sorunlarından biri olan istihdam sorununa bir nebzede olsa ortadan kaldırmak için çalışmalarımız son hızıyla devam edecektir.

Kooperatifimize güvenerek destek veren siz değerli ortaklara çok teşekkür ederim. Bu genel kurul Toplantısının Kooperatifimize, ortaklarımıza ve Arguvan halkına hayırlı olmasını diler Yönetim Kurulu Başkanı olarak Yönetimim adına hepinize saygılarımı sunuyorum.