"Orta Hasarlı Yapılar Ne Olacak"

Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer'e, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası orta hasarlı yapılarla ilgili son gelişmeleri sorduk. Sayın Başer, Gazetemiz imtiyaz sahibi Erdal Öztürk'e orta hasarlı yapılarla ilgili süreci değerlendirdi.

Orta Hasarlı Yapılar Hakkında Neler Söylemek İstersiniz?

Cengiz Başer: Orta hasarlı yapılarla ilgili olarak, 29 Aralık'a kadar "Ben yapımı güçlendireceğim" diyerek hiçbir başvuruda bulunmayan yapılar şu an itibarıyla ağır hasarlı olarak kabul edilmiştir. "Ben yapımı güçlendireceğim" diye belediyeye başvuru yapan orta hasarlı yapılar için ise 5 Nisan son başvuru tarihi olarak belirlenmişti ve bu süre Temmuz ayının ilk haftasına kadar uzatıldı. Temmuz ayına kadar belediyeden ruhsatını alıp inşaat sürecini başlatanlar güçlendirme çalışmalarına devam edebilecekler.

Eğer hazırladıkları güçlendirme projeleri uygun değilse veya belediye bu projeleri kabul etmiyorsa, yani yapı performansı güçlendirme performansına uygun değilse, bu yapılar da ağır hasarlı sayılacak. Hiç başvuru yapmayan orta hasarlı yapılar 29 Aralık'tan sonra ağır hasarlı olarak değerlendirildi. Bu yapıların yıkımları Valiliğimiz YİKOB Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek. Diğer ağır hasarlı yapıların yıkımında olduğu gibi bu süreci valilik takip ediyor ve bu süreç hakkında detaylı bilgi verme şansım yok. İhale süreci tamamlandıktan sonra yıkım işleri başlayacak ve bu süreci YİKOB yürütecektir.

Eğer rezerv alanları içinde bulunan orta hasarlı yapılar 29 Aralık'a kadar herhangi bir başvuruda bulunmamışlarsa ve ağır hasarlı olarak kabul edilmişlerse, bu yapılar da bizim tarafımızdan yıkılacaktır. Haber: Erdal ÖZTÜRK