Malatya'da Kayısı Hasadı Başladı

"Kayısının Başkenti" Malatya'da Kayısı hasat sezonu başladı. Battalgazi ilçesi Şişman Kız Mehmet köyünde bu yılın ilk kayısı hasadı gerçekleşti. Malatya'da ilk kayısı hasadının başlaması, üreticileri sevindirirken, sahte Malatya kayısısı sorunu gündemdeki yerini koruyor.

Market raflarında ve Pazar tezgahlarında  " Malatya kayısısı" etiketiyle satılan kayısıların bir kısmının, aslında Mersin, Hatay ve Iğdır gibi illerden geldiği belirtiliyor. Bu durum, Malatya kayısısının itibarını zedeliyor ve tüketiciyi yanıltıyor.

Malatya'nın özgün kayısı türleri olan Kaba Aşı, Kadıoğlu ve Hacı Halil gibi çeşitler, sadece bu bölgeye has özellikler taşıyor ve gerçek Malatya kayısısı olarak biliniyor.

Kayısı üreticileri, yetkililerden bu sahtecilik iddialarına karşı acilen önlem alınmasını bekliyor. Malatya'nın adı kayısıyla özdeşleşmiş durumda ve bu haksız rekabetin önüne geçilmesi, hem üreticilerin hem de tüketicilerin korunması açısından büyük önem taşıyor.

Malatya kayısısının hak ettiği değeri bulabilmesi için, diğer illerin bu meyveye göz dikmemesi gerekiyor.

Ayrıca, artan maliyetler üreticilerin belini büküyor. Kayısı üreticileri, yüksek maliyetlerin kayısının satış fiyatını etkilediğini ve artık kendi maliyetlerini dahi karşılamakta zorlandıklarını belirtiyor.