"Arguvan'da Sevgi Kazandı"

Arguvan Belediye Başkanı Ersoy Eren ile yaptığımız bu röportajda, kendisiyle seçim sürecinden başlayarak Arguvan'ın mevcut durumu, belediyenin hedefleri ve projeleri üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Ersoy Eren, Arguvan'ın köklü bir geçmişine sahip ve bu topraklarda doğup büyümenin verdiği derin bağlılıkla belediye başkanlığı görevini sürdürüyor.

Ersoy Eren'in kariyerindeki çeşitli dönemleri ve Arguvan'a olan tutkusunu anlatan bu söyleşi, belediyenin mevcut zorluklarını ve geleceğe dair umutları detaylı bir şekilde ele alıyor. Arguvanlıların beklentilerini karşılamak için çıktığı bu yolda Ersoy Eren, birlik ve beraberliği güçlendirmeyi, ilçenin ihtiyaçlarına odaklanmayı ve şehrin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmeyi hedefliyor.

Arguvan'ın tarihi dokusunu korurken, modern ihtiyaçlara cevap verebilmek için çalışmalarını sürdüren Ersoy Eren ve ekibi, toplumsal katılımı ön planda tutarak adil ve etkin bir yönetim anlayışıyla ilerlemeyi amaçlıyor.

 “Veli Ağbaba, Malatya ve Arguvan için bulunmaz bir nimet” Şehrin kültürel ve sosyal dokusuna katkılarıyla bilinen Veli Ağbaba'nın Arguvan'a verdiği değer ve sağladığı destek, ilçenin daha da ileri gitmesine yönelik umutları artırıyor. Belediye başkanı Ersoy Eren'in de Arguvanın kalkınması için ortaya koyduğu çabalar, Veli Ağbaba'nın destekleriyle daha da güçlenecek gibi duruyor.

Arguvan Belediye Başkanı Ersoy Eren'in vizyonunu ve Arguvan için planladığı projeleri daha yakından tanımak için söyleşimizi okumanızı tavsiye ederiz.

Arguvan Belediye başkanı seçilmenizden dolayı hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum. Başkanım kendinizi tanıtımısınız?

Ersoy EREN. Erdal Bey öncelikle vakit ayırıp bizlere hayırlı olsun ziyaretinden bulunmanızdan dolayı teşekkür eder çalışmalarınızdan başarılar dilerim.

 1962 yılında Arguvan’ın Eymir Mahallesi’nde doğdum. Öğrenim hayatımı Arguvan’da tamamladıktan sonra 1985-1992 yılları arasında İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi’nde memurluk yaptım. Sonrasında kendi isteğimle istifa ederek profesyonel temizlik hizmeti veren bir şirket kurdum. Uzun yıllar yönettiğim şirketi devrederek İstanbul başta olmak üzere müteahhitlik yapmaya başladım. 2006 yılında emekli oldum.

1991 yılından itibaren çeşitli sivil toplum örgütlerinde gönüllü olarak görev aldım. 1995 yılından itibaren İstanbul’da faaliyet gösteren Arguvan Eymir Köyü Derneği’nde dernek başkanlığı yaptım. Ayrıca 1995 yılında kurulan Arguvan Vakfı’nın kurucu üyeliğini yaparak yönetim kurulunda da görev aldım. Arguvan ile ilgili birçok etkinlik ve çalışmada uzun yıllar görev aldım.

2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Arguvan Belediye Başkan Aday Adayı oldum. 2019-2024 yılları arasında Arguvan Belediyesi’nde meclis üyeliği yaptım. Son olarak 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Arguvan halkının takdiri ve desteği ile Cumhuriyet Halk Partisi’nden Arguvan Belediye Başkanı seçildim.

Evli ve iki çocuk babasıyım.

31 Mart’a yapılan yerel Seçimlerde Adaylık Süreci ile İlgili Neler Söylemek İstersiniz?

Ersoy EREN: 31 Mart'taki yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi'nden Arguvan Belediye Başkan adayı olarak gösterildim ve büyük bir teveccühle Arguvan belediye başkanı seçildim. Göreve başladığımızdan bu yana, belediyenin önündeki zorluklarla yüzleşiyoruz. Özellikle iş makineleriyle ilgili bazı sıkıntılar yaşadık ve bunları çözmek için çaba gösteriyoruz.

Belediyenin bazı maddi zorlukları var ve bu sorunları çözmek için çalışıyoruz. Hizmet verirken ve sorunları çözerken yoğun gayret sarf ediyoruz. İlerleyen aylarda durumun daha iyi olmasını umuyoruz.

Arguvan'a hizmet etmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya kararlıyız. Arguvan’da Belediye başkanlığı yapmak bizim için büyük bir onurdur. Arguvanlıyız ve bu şehri çok seviyoruz.

 

Projeleriniz nelerdir?

Ersoy EREN: Seçim sürecinde Arguvan halkına büyük vaatlerde bulunmadık. Belediyemizin sınırlı bütçe ve imkanları olduğunun bilincindeyiz, ancak ilçemizin ihtiyaçlarını çok iyi biliyoruz. Seçim kampanyası sürecinde ilçemizin ihtiyaçlarını ve yapacaklarımızı açıkladık. Arguvan'da ilk olarak birlik ve beraberliği güçlendirmeyi ve kucaklaşmayı hedefliyoruz. Seçim kampanyamızı sevgi üzerine kurduk ve seçimi kazandıktan sonra "Arguvan'da sevgi kazandı" dedik.

Belediye başkanı olduğumuz günden beri Erdal Bey sizinde gördüğünüz gibi makam odamızın kapısı herkese açık. Halkımız istediği zaman gelip bizi ziyaret edebilir. Biz kimseyi ayırmıyoruz, oy vermiş veya vermemiş, herkese eşit mesafede duruyor ve adil hizmet götürmeye çalışıyoruz. Arguvan'a hizmet etmek için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. İşsizlik sorunu gibi ciddi konuları ele alıyoruz. İlçemizde işsizliği nasıl azaltabiliriz, yatırımları nasıl çekebiliriz ve kimleri ikna edebiliriz diye çalışıyoruz. Organize Sanayi Bölgesi oluşturma girişimlerimiz devam ediyor. Ayrıca konut sorununu çözmek için çalışmalarımız var. Kardeş belediyecilik projeleriyle konut sorununu aşmayı hedefliyoruz.

Köylerimizin ve muhtarlarımızın sorunlarıyla da yakından ilgileniyoruz. Muhtarlarımızla istişare ederek neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. İlçemizin tüm sorunlarını ortak akıl ve birlikte yönetim anlayışıyla çözebileceğimize inanıyorum.

Gençlik merkezi ve kadın dinlenme evi gibi sosyal projelerimiz de devam ediyor. Kütüphane oluşturarak Arguvan arşivini zenginleştirmeyi planlıyoruz. Büyük veya küçük demeden hizmetlerimize devam edeceğiz. Arguvan için daha iyi bir gelecek için çalışmaya kararlıyız.

Arguvan Türkü Festivalini yapacakmısınız?

Ersoy EREN: Arguvan Türkü Festivali'nin yapılması konusunda bir beklenti var ve bu festivalin düzenlenmesini istiyoruz. Ancak ülkenin ekonomik durumu göz önünde bulundurulduğunda festival için yüksek maliyetler gerekebilir. Veli Bey, festivalin yapılmasını destekliyor ancak festivalin bir gününü Malatya merkezde yapma fikrini de öneriyor. Veli Bey, özellikle deprem sürecinde Malatya için gece gündüz demeden büyük çalışmalar yapmış ve insanların üzerlerindeki psikolojik yükten kurtulabilmeleri için festivalin bir gününü Malatya merkezde yapmanın faydalı olabileceğini düşünüyor. Şehir olarak zor günler yaşadık ve şehrimizin moral desteğine ihtiyacı var.

Arguvan Türkü Festivali için derneklerimizle istişarelerimizi yaptık ve onlardan gelecek haberleri bekliyoruz. Festival için bir komite oluşturuluyor ve bu komite karar verecek. Belediye olarak tek başımıza karar vermek yerine birlikte hareket edip karar vereceğiz. Tüm derneklerimizle görüşüp birlikte festivalimizi güzel bir şekilde düzenlemeyi planlıyoruz. Zamanımız kısıtlı ancak festivali gerçekleştirmek için çalışmalarımız devam ediyor.

Bu süreçte festivalin hem Arguvan'da hem de Malatya merkezinde yapılması fikrini değerlendirerek, şehrimizin ve insanlarımızın beklentilerini en iyi şekilde karşılamayı hedefliyoruz.

Belediyenin Borcu Var mı?

Ersoy EREN: Belediyemizin borcu olduğuna inanmıyorum. Başkanın açıkladığı rakamların gerçeği yansıtmadığını düşünüyorum. Bu konuda yakın bir zamanda detayları açıklayacağız. Netleşen bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız. Belediyemizin mali durumu konusunda şeffaf olacağız. Eğer borç varsa veya başka mali sorunlar varsa bunları açık bir şekilde ortaya koyacağız.

Kaç Personeliniz var?

Ersoy EREN: Belediyemizde yaklaşık olarak 55 çalışan personel bulunuyor. Yeni alım yapmadık ve makam şoförü dahi almadık. Mecbur kalmadıkça personel alımı yapmayı düşünmüyoruz. Seçim sürecinde personel alacağız diye kimseye söz vermedim ve bu konuda rahatım. Önceki başkanın açıkladığı rakamların gerçeği yansıtmadığını biliyoruz. Belediyemizin gayrı menkulleri bulunuyor ve bunları artırmayı planlıyoruz. İhtiyaç olmadıkça mülklerimizi satmayı düşünmüyoruz. Öz kaynaklarımızı kullanarak yatırımlarımıza devam edeceğiz. Geçmişte yapılan her işi takip ederek çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Kooperatifimize desteğimiz devam edecek. Arguvanımız için faydalı olan her projeyi desteklemeye devam edeceğiz. Öğrencilerimize bir öğün yemek sağlıyoruz. Bizlere hayırlı olsun demeye gelenlere çiçek almayın dedik. Çiçek yerine ihtiyaç olan yerlere yardım edilmesini rica ettik. Daha yaşanılabilir bir Arguvan için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz. Arguvan hepimizin ortak sevdasıdır.

Malatya Arguvan Spor için neler söylemek istersiniz?

Ersoy EREN: Malatya Arguvan Spor, biz göreve geldiğimizde düşmesi kesinleşmiş bir sıralamada bulunuyordu. Bu durum belediyemize büyük bir maliyet getirdi. Lig bitimine sadece 4 hafta kala, desteklerimizi sürdürdük. Önceki dönemde de belediyemiz destek vermişti ve biz bu desteği devam ettirdik. Bundan sonra takımın kaderi mevcut yönetimin vereceği karara bağlı olacak. Eğer devam etmeye karar verirlerse, biz de imkanlarımız doğrultusunda elimizden gelen yardımı yapmaya çalışacağız. Takımın ligden düşmesi hepimizi üzdü. Keşke düşmeseydi ve bir üst lige çıkabilseydi.

Veli Ağbaba için neler Söylemek istersiniz?

Ersoy EREN: Veli Ağbaba, Arguvan ve Malatya için bulunmaz bir nimettir. Onu anlamak ve tanımak için bu işlerin içine girmek gerekir. Dışarıdan bakarak onu anlamak mümkün değil. Veli Ağbaba'nın Malatya için yaptıkları ortada. Deprem öncesinde de çok değerli hizmetleri bulunuyor. Ancak en yakın zamanda yaşadığımız deprem dönemini hatırlayalım. Arguvan'a bugüne kadar yapılan bütün hizmetlerde Veli Ağbaba'nın katkısı büyüktür. Ataşehir'le kardeş belediye oluşturma projesini gerçekleştiren de Turnam İlgezdi Kültür Merkezi'ni yaptıran da Veli Ağbaba'dır. Depremde gelen bütün yardımların ulaşmasını sağlayan yine Veli Ağbaba'dır.

Ben Arguvan Belediye Başkanı olarak bütün umudumu Veli Ağbaba'ya bağlıyorum. Niçin umudum Veli Bey? Çünkü kardeş belediyecilik projesi kapsamında bize yön vereceğini biliyorum. İhtiyacımız olan iş makineleri ve diğer eksikler için rahatlıkla Veli Bey'e başvurabileceğimizi ve bize öncülük yapacağını biliyorum.

Aday gösterilmediği için Veli Beyi karalamak çok basit bir harekettir. Veli Ağbaba, Arguvan için bir şanstır. Eğer Veli Bey olmasaydı, hangi CHP'li belediyelere başvurabileceğimi bilemezdim. Veli Bey her yere yetişiyor ve her yere gidiyor. Bu kadar yoğun bir tempo içinde bile Arguvan için çaba gösteriyor. Gece yarısı bile arayıp Arguvan için neler yapabileceğimizi tartışıyoruz. Bu, gerçekten sahiplenme adına çok güzel bir örnek. Veli Ağbaba bizim için bir şans ve bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Veli Bey, Malatya için büyük bir değerdir.

Hemşerilerinize iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Ersoy EREN: Hemşerilerimize bizi başkan seçtikleri için teşekkür ediyorum. Hemşerilerimizden biraz sabır istiyoruz. Birlik ve beraberlik içinde ilçemizi yönetmek istiyoruz. Eğitime destek vereceğiz ve hastane için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Daha güzel, yaşanılabilir ve modern bir Arguvan için hemşerilerimizle, derneklerimizle ortak akıl ve birlikte yönetim anlayışıyla hareket etmek istiyoruz. Kapımız herkese açık. Arguvan bizim sevdamız. Arguvan'da sevgi kazandı. Röportaj : Erdal ÖZTÜRK